3 Mart 2011 Perşembe

Başörtüsü Siyasi Bir Simgemidir ?






















Bir bireyin veya bir toplululuğun toplumun bir başka kesimi ile ilgili olarak kesin hatlarla çizilmiş görüşlere sahip olması çoğu zaman bir önyargının eseridir. Einstein derki “ bir ön yargıyı ortadan kaldırmak atomu parçalamaktan daha zordur ” işte ön yargı böylesine kötü birşeydir.Önyargı insanın tüm duygularını kuşatır , onu objektif düşünmekten alıkoyar.Önyargı insanın kendi içindeki en büyük tabularından biridir.Önyargıların hakim olduğu toplumların barış ve sevgi içinde yaşamamalarıda mümkün değildir.Önyargıların daha çok gelişmemiş ve az gelişmiş toplumlarda olduğu görülür.Eğtim ve refah düzeyi yüksek olan toplumlarda butür bağnazlıklara pek rastlanmaz.

Geçenlerde başörtülü görme engelli bir bayanın koluna başka bir bayan girmiş ve Muhtarlığımıza gelmişlerdi.Gözleri görmeyen birisinin başörtülü olması benim özellikle dikkatimi çekmişti.Maddesel bir dünyada karanlıklar içerisinde yaşayan ışığı farketmeyen bir bayanın taktığı başörtüsünün nasıl bir siyasi simge olabileceğini düşündüm.İnsan inanıyorsa inancının gereğini yapar.İnanan insan geçici dünya menfaatleri için siyasi münafıklık yapamaz. Yaz mevsiminde 35-40 derece sıcaklıkta insanlar kavrulurken ,o kavurucu sıcağa rağmen başörtüsü takan bir bayan nasıl olurda taktığı başörtüsünü siyasi simge olsun diye takabilir ? Neden kendine eziyet etsinki ? bunu anlamak mümkünmü ? Yurt dışında bu başörtüsünden dolayı sürgün hayatı yaşayan binlerce kız var.Bu kızlardan bir taneside benim kızım.Bu kızlarımız çok sevdiği ailelerinden ,vatanlarından uzakta acılı ve hüzünlü bir gurbet hayatı yaşayacaklar ve sonra tüm bu acı ve çilelere bir siyasi simge uğruna katlanacklar bu nasıl bir anlayıştır.Bu mantığın bir izahı ,bir elle tutulur bir tarafı varmı ? Bu kızlarımızın kendi öz vatanlarını bir siyasi simge uğruna terk ettiğini düşünmek hangi vicdani ölçülere sığar.

Kalbini Yarıpta Baktınmı ?

Sevgili Peygamberimiz (a.s.) zamanında bir savaş esnasında kafirlerden birisi Kelime-i Şahadet getirerek aman diledi.Sahabeden birisi bu kişiyi buna rağmen kılıcı ile öldürdü.Peygamberimize (a.s.) durum iletildi.Peygamberimiz o sahabiyi çağırıp ona Kelime-i Şahadet getirip aman dileyen bir kişiyi neden öldürdüğünü sordu. O sahabide Peygamberimize şöyle dedi " O bunu ölüm korkusundan yaptı gerçekte müslüman olmadı ben onu onun için öldürdüm " dedi. Bu kez Peygamberimiz o sahabiye kızarak " Onun kalbini yardında baktınmı ...! ? Onun kalbini yardında baktınmı ...! ? Onun kalbini yardında baktınmı ...! ? diye kızarak aynı sözleri üç defa tekrarladı .Başörtüsünün siyasi bir simge olduğunu düşünenler peygamberimizin (a.s.) deyimi ile acaba bu kızlarımızın kalplerinimi yarıp baktılarmıki de başörtüsünün bir siyasi simge olduğunu söyleyebiliyorlar.?

Başörtüsünün Bağlama Şekli

Genç bir bayanla yaşlı bir teyzenin veya köylü bir bayanla kentli bir bayanın baş örtüsü örtme şekilleri doğal olarak farklılık gösterir.

50 yaşın üstündeki bir bayanın baş örtüsü bağlamasının estetik ve görüntü açısından hiç bir önemi yoktur.Bu yaştaki kişiler doğal olarak dış görüntü ve estetiğe pek önem vermezler.Ancak genç bayanlar ve genç kızlar için görüntü yönüyle işin estetik kısmı çok önemlidir.

Yani genç bir kıza veya bayana yaşlı bir bayanın çenesinin altından bağladığı gibi baş örtünü bağla demek ne kadar ayıp ve ilkel bir yaklaşım tarzıdır.Edep ve terbiye sınırlarını aşmayacak şekilde kim nasıl isterse bırakalım öyle giyinsin.İnsanlara benim gibi bakacaksın ,benim gibi göreceksin ,benim düşüneceksin ,benim gibi inananacaksın ,benim gibi göreceksin demek ilkel bir anlayışın eseridir.Devletin toplumu 7-8 yaşındaki reşit olmamış bir çocuklar gibi görmesi ve toplumu dizayn etmeye yönelmesi halkın devletinden sovumasına ve iç barışın bozulmasına sebep olur.

Selam ve Sevgilerimle

Hikmet Gündüz

Hiç yorum yok: