3 Mart 2011 Perşembe

Allah Bir ve Tektir , Ancak Tanrılar Sürüyledir.
















Kuranı kerimde bahsedilen Allah'ın 99 ismi vardır.Bunların hepsine birden esmâü’l-hüsnâ denir.Rabbimize bu ismlerle dua etmemiz istenir.Nitekim Araf Suresi 180.Ayeti kerimesinde biz müslümanlara Rabbimiz şöyle buyurmaktadır.

* En güzel isimler (el-esmâü’l-hüsnâ) Allah’ındır. O halde O’na o güzel isimlerle dua edin. Onun isimleri hakkında eğri yola gidenleri bırakın. Onlar yapmakta olduklarının cezasına çarptırılacaklardır.( A’RAF 180.)

Kuranda Allah'ın zikredilen 99 isimi arasında Tanrı diye bir isim ve kavram yoktur.Allah kendi ismi dışında kendisine başka isimler atfedenlerin yanlış ve sapık yolda olduklarını ,bu gibi insanlara müslümanların uyup itibar etmemeleri gerektiği konusunda yukarıdaki ayettede görüldüğü üzere bizleri uyarmaktadır.

Tanrı kavramı niyet olarak tekil manada Allah yerine kullanılsa bile çoğul bir kavramdır.İlahi ve kutsal kitapların dışında insanların kendisinden üstün gördükleri Allahın yerine tapındıkları varlıklara verdikleri isimlerdir.Peygamberler Hz Ademden bu yana, hep bu sahte ilahlarla mücadele edegelmişlerdir.İnsanlık tarihine bakılıdığında yer Tanrısı ,gök Tanrısı ,güzellik tanrısı ,aşk tanrısı gibi bir çok tanrıların olduğu görülür.İslam ve tehvid inancında kainatın ve evrenin tek yaratıcısının Allah olduğu onun evelinin ve sonrasının olmadığı ve olmayacağı bize bildirilmektedir.Bu konuda kuranda birçok sure ve ayet vardır.Bu surelerden birdide her gün namazlarımızda okuduğumuz İHLAS SURESİDİR.Bakınız İhlas suresinde Rabbimiz bize kendisini nasıl tarif ediyor.

İHLAS SURESİ VE ANLAMI

Kul hüvellâhü ehad.

Allâhüssamed.

Lem yelid ve lem yûled.

Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

ANLAMI

De ki: "O ALLAH, (eşsiz, benzersiz) bir ve tek'tir.

ALLAH Samed'dir (her şey O'na muhtaçtır, O hiçbir şeye muhtaç değildir)

"(O) doğurtmadı/doğurmadı (hiçkimsenin babası veya annesi değildir) ve doğmadı (hiçkimsenin çocuğu değildir)."

"Hiçbir şey O'na denk (ve benzer) değildir.";

İhlas suresindede görüldüğü üzere Allah'ın bir ve tek olduğu , Herşeyin ona muhtaç olduğu halde onun hiç birşeye muhtaç olmadığı , O'nun doğmadığı ve doğurulmadığı , erkekliği ve dişiliğinin olmadığı , Anne ve Baba olmadığı ,onun bizim aklımızdan geçen veya geçmeyen yaratılmış ve yaratılacak hiç bir varlığa benzemediği ifade edilmektedir.

Bu sure Ayrıca haşa Allah Hz.Meryemin eşi ,Hz.İsa Allahın oğlu ,Allah ise Hz.İsanın babası diyen hirıstiyanlara tokat gibi bir cevaptır.Ayrıca kültürümüze hırıstiyan litaratüründen girmiş olan Allah baba inancının çok büyük bir sapıklık olduğunu ve Allaha Allah baba denilemeyeceğini ifade ediyor.

Yine Allah (c.c.) Fatiha Suresinde bize kendini şöyle tarif ediyor.

1 Bismillahirrahmanirrahim

2 El hamdü lillahi rabbil alemin

3 Er rahmanir rahıym

4 Maliki yevmid din

5 İyyake na'büdü ve iyyake nesteıyn

6 İhdinas sıratal müstekıym

7 Sıratallezine en'amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim ve lad dallin.

Anlamı

1 Esirgeyen bağışlayan ,Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

2 Bütün Hamd ve övgüler O alemlerin Rabbi olan Allaha mahsustur.

3 O Rahman, Rahimdir.

4 O din ( Kıyamet ) gününün yegane maliki ve sahibi olan Allah'tır.

5 Rabbim Sade Sana ibadet eder, sadece Senden yardım dileriz.

6 Ya Rabbi bize Hidayet eyle bizi doğru yoluna ilet !

7 Bizi kendilerine nimet verdiğin salih kullarının ,has kullarının yoluna ilet.Gazabına uğramışların ve sapıtmışların yoluna değil.

Aminn...

Fatiha suresinde görüldüğü üzere Allah (c.c ) bahsedilirken onun bütün Alemlerin Rabbi olduğu ,Kıyamet gününün tek sahibi ve maliki olduğu ,bundan dolayıdırki ; bütün övgülerin, hamd ve şükürlerin yalnızca Alemlerin Rabbi olan Allaha mahsus olduğu ,bizim yalnızca ona ibadet edip ,ondan yardım dilememiz gerektiği ,bizi doğru yoluna ,sevdiği ve salih kullarının yoluna iletmesi için ona dua etmemiz emrediliyor. Dikkat edilirse Allahın tekliğine tüm evrenin ve bütün alemlerin yaratıcısı ve tek sahibi olduğuna özellikle vurgu yapılıyor Yukarıda açıklanan sureler bize açıkca gösteriyorki.Allahtan başka ilah yaratıcı yoktur.Tanrılar insan ürünü olup yaratan değil ,yaratılan mahluklardır.Bu nedenle bir müslüman açısından yaratıcı olarak her zaman Allah vardır.Tanrı diye bir kavram yoktur.Şöylede diyebiliriz.Allah bir ve tektir, oysaki tanrılar sürüyledir.

Selam ve Sevgilerimle Allaha Emanet olun

Hikmet Gündüz

Hiç yorum yok: